Jak na sušená jablka (křížaly)?
- Jablka nejdříve důkladně omyjte a osušte.
- Sušit je můžete se slupkou i bez ní. Nezapomeňte ale, že ve slupce a těsně pod ní je největší množství vitamínů.
- Odstraňte jádřinec a jablko nakrájejte na kolečka nebo měsíčky, silné asi 3 až 5 mm.
- Nakrájená jablka vložte na 2 minuty do nádoby s vodou a trochou kyseliny citronové. Zachovají si tak světlou barvu a během sušení nezhnědnou.
- Jablka nechte okapat, vložte do sušičky a spusťte sušicí proces.
- Ihned ze sušičky vložte vysušená jablka do vzduchotěsné nádoby a ještě za tepla ji dobře uzavřete. Sladujte na tmavém a suchém místě.
- Křížaly můžete konzumovat i hned, dobře ale chutnají v zimním období, kdy je můžete přidávat i do čaje. Dobře uskladněné vydrží i dva roky.