Jste vášnivým hobby pivovarníkem a stále máte otázky na cestě k tomu, abyste se stali zkušenéným pivovarníkem? Nejdůležitější odpovědi o vaření piva najdete v našich často kladených otázkách.
Dobrý den, hobby pivaři!
Vítejte ve světě piva Klarstein
To nejlepší umění domácího vaření piva
Zde se vaří lahodné věci: s radostí z experimentování, chutnými tipy a kvalitními produkty od společnosti Klarstein se můžete z hobby sládka stát domácím mistrem v pivovarnictví. Proč pít pouze komerční značky? V pivním světě Klarstein si můžete otevřít vlastní pivovar a vařit vlastní pivo. Objevte starobylé umění vaření piva a postupujte podle tradičních metod nebo se pusťte do nových výtvorů.
Náš pivní svět je stejně rozmanitý jako samotný sortiment piva. Dozvíte se zde vše o vaření piva, druzích piva, přísadách a mnoho dalšího. Od zaslouženého piva po práci až po domácí Oktoberfest: nechte se inspirovat mnoha tvářemi slavného piva. Na zdraví!
Řemeslné pivo: Moderní pivovarnické umění
Pro vášnivé hobby pivovarníky: Jednoduše vařte pivo
Opravdoví milovníci piva vzdávají hold králi s korunou z pěny za jeho svěžest, originalitu a rozmanitost. Naštěstí pro hobby pivovarníky: se správným pivovarnickým vybavením nebo kvalitním varným kotlem může pivo vařit každý. Jak ale začít a co potřebujete, pokud chcete vařit vlastní pivo? Odpovědi najdete v našem průvodci.
Řemeslné pivo: Moderní pivovarnické umění
Vaření piva s Klarstein
Očekávání příjemných letních večerů v parku, grilování s dobrými přáteli a bujarých festivalů roste s každým stupněm. Dobré pro ty, kteří začínají venkovní sezónu dobře připraveni, protože Klarstein plní sen o domácím vaření. Na značky, připravte se, na zdraví!
Další produkty k tématu pivo

Vaření piva: Je tu chmelová naděje!
Sladký průvodce vařením piva
Chmel a slad se u nás nikdy neztratí. Navštivte náš pivní svět a nechte se omámit zlatavými, jantarovými a mysticky tmavými pivy až po nádherné vrcholky pěnových korun. Ale ne příliš, protože pivo by se mělo pít s mírou - a ne, nemyslíme s Mírou.
Vaření piva je mnohem víc než jen prostředek k dosažení cíle. Od prvního nápadu až po hotový doušek je tedy třeba zvážit několik věcí, například které ingredience jsou pro vaření piva důležité a v jakém pořadí jsou v procesu vaření důležité. Námaha se však vyplatí - nejpozději ve chvíli, kdy se o svůj vlastní pivní výtvor hrdě podělíte s přáteli.
Produkty pro vaření piva
Vysoce kvalitní pivní příslušenství:
Vědět, jak něco funguje, je jedna věc. Chutné výsledky, které s radostí rozpustí vynaložený čas a úsilí jako osvěžující chlazené pivo v létě, jsou něco úplně jiného. Máme velmi dobré argumenty pro optimální realizaci Vašich představ o výrobě piva.
Vaření piva: Tady je návod
Chcete, aby vaše pivo chutnalo spíše sladce s velkým množstvím sladu, aby bylo seversky hořké nebo aby překvapilo sytou tmavou barvou? Pokud si chcete uvařit vlastní pivo, musíte nejen správně použít suroviny, ale také měnit jejich druh a množství a teplotu vaření.
Které ingredience patří do piva?
Vaření piva není žádná raketová věda, ale při správném plánování můžete objevit vzdálené galaxie požitku. Úspěšnému procesu vaření piva předchází různá rozhodnutí: jaký recept chci realizovat, v jakém množství chci vařit, jaké pivní ingredience k tomu potřebuji koupit a jaké příslušenství k vaření potřebuji? Základem je vždy recept. Mezi svrchně kvašená piva patří všechna piva typu ALE a typické bavorské pšeničné pivo. Například Pils, Helles a Märzen jsou spodně kvašené ležáky. Každopádně: podle zákona o čistotě se německé pivo může skládat pouze ze sladu, chmele, kvasnic a vody.

Rozmanitost receptů je téměř neomezená. Proto má smysl kupovat ingredience pro první pivo, které jsou nabízeny v hotové směsi. Důležité: Obliba piva v Německu se odráží i v typických německých předpisech, protože jako hobby pivovarník musíte o svých plánech informovat příslušný hlavní celní úřad. Nemějte však obavy, daň z piva se platí pouze v případě, že uvaříte více než 200 litrů piva za kalendářní rok.

Při tradičním vaření piva se škrob z rozdrcených obilných zrn nejprve rozpustí a přemění na cukr, což se nazývá rmutování. Voda a slad se smíchají ve sladovém kotli a poté se zbytkový cukr, který je ještě obsažen ve sladu, vymyje během procesu louhování a vyluhovaný slad (upotřebené zrno) se oddělí od tekutiny.

Výsledek se nazývá mladina, kterou v dalším kroku vaříte s chmelem asi hodinu. Důvodů je několik: Chmel dodává sladovému cukernému roztoku hořkost a aromatické látky s dalšími chuťovými tóny.

Existuje vůbec pivo bez chmele? Ano i ne. Ti, kdo striktně dodržují zákon o čistotě, se mohou bez chmele v podstatě obejít nebo jej musí nahradit alternativami, jako jsou byliny - to však strážce veřejné morálky rozčiluje. Pokud se chcete vymanit z těsného korzetu zákona o čistotě, můžeme vám jen říci: Povězte nám o svém domácím pivu bez chmele.

Kvašení: od chlebové polévky k pivu
Jste připraveni na svůj první freestyle? Zatím jsme vytvořili jen zakalenou, neradostnou chlebovou polévku, ale kvasnicové kvašení vykouzlí optimistické pivo. Toho je dosaženo přeměnou cukru na alkohol a kyselinu uhličitou. Ne nadarmo se stále říká známé rčení: "Sládek dělá mladinu, kvasnice dělají pivo." Doufáme, že jste si s sebou vzali trpělivost, protože hlavní kvašení při vaření piva trvá přibližně pět až sedm dní.

Stáčení do lahví a sekundární kvašení
Před stáčením mladého piva do lahví nebo sudů se v posledním kroku musí z ječného moku odfiltrovat zbytky kvasnic a kvasinek. Během sekundárního kvašení pak domácí pivo dostane zasloužený odpočinek, aby dobře vyzrálo, vázalo oxid uhličitý a chuťově se dotvořilo. Netajíme se tím, že poslední akt je největší zkouškou trpělivosti, protože mladé pivo se několik týdnů skladuje ve stoje při teplotě jednoho až dvou stupňů, aby se kvasinky usadily. Tím se pivo vyčistí a stabilizuje.

Ano, do vaření se dává hodně srdíčka, duše a vytrvalosti - je nejvyšší čas to oslavit lahví skvělého domácího piva, protože jakmile začnete, můžete si proces načasovat tak, abyste měli vždy připraveno dostatek vlastních produktů. A k tomu: Na zdraví!

Přišli jste mu na chuť?
Pak se společně podíváme na umění vaření v šesti dějstvích. S naším návodem a kotlem na vaření rmutu a sladu Klarstein, praktickým řešením "vše v jednom" pro vaření rmutu, si můžete snadno uvařit vlastní pivo.
Vaření piva nyní
Uvařte si vlastní pivo - a nasaďte si pěnovou korunu
Umění vařit pivo v šesti dějstvích
Jaký je rozdíl mezi barbier a barovým pivem? Přesně tak, ten první stříhá vlasy a my chceme občas nahradit barové pivo domácím pivem. Dobře, tohle bylo opravdu ploché. Úplně jinak než královská koruna pěny, když si vaříme vlastní čerstvé pivo. Ale existuje vůbec sada na vaření piva pro vlastní domácí vaření? Ale samozřejmě, že ano! S čistou hlavou a kotli a kvasnými nádobami Klarstein si můžete snadno uvařit vlastní pivo, i když recept na ječný mok je starý.
Uvařte si vlastní pivo: přísady a příslušenství
Na přibližně 20 litrů domácího piva
- Recept na vaření piva
- Voda, slad, chmel, kvasnice - množství podle receptu
- Kotel a scezovací káď (25-30 litrů)
- Parní koše
- Trubkový filtr
- Hrnec nebo kbelík (alespoň 10 litrů)
- Kuchyňská lžíce s dlouhou rukojetí
- Měřicí nádoba
- Teploměr
- Váha
Zejména příslušenství je poměrně rozsáhlé. Dobrá zpráva: Pokud chcete vařit pivo obzvlášť pohodlně, je Mundschenk od společnosti Klarstein praktickým a kvalitním řešením. To znamená, že přímo z pivního seznamu můžete vyškrtnout čtyři věci: sladový kotel, scezovací káď, kalový filtr a teploměr, protože systém propojuje všechny důležité prvky.
Vaření piva s Klarstein
Očekávání příjemných letních večerů v parku, grilování s dobrými přáteli a bujarých festivalů roste s každým stupněm. Dobré pro ty, kteří začínají venkovní sezónu dobře připraveni, protože Klarstein plní sen o domácím vaření piva. Na značky, připravte se, na zdraví!
Sladový kotel Mundschenk - nutnost pro hobby pivovarníky
Pokud chcete vařit pivo doma, těžko se obejdete bez výrobku, jako je varný kotel Mundschenk. Kompletní řešení pro vaření kaše má sítovou vložku a nádobu na zrna, která bezproblémově odděluje předsladinu od použitých zrn. Přesun do fermentační nádrže je snadný přes vypouštěcí kohout.

Fermentační kotel Maischfest - domácí vaření piva
I hobby pivaři, kteří si vaří vlastní pivo, mohou flexibilně vyrábět svůj oblíbený nápoj. Máte rádi spíše světlé nebo tmavé, silné nebo lehké? Kvasný kotel Maischfest přemění předsladinu na lahodné pivo podle vašeho výběru - a otevře Vám tak několik dveří do pivního království. "Od piva k vínu," říká se, ale pokud máte chuť na sklenku vína, fermentační kotel od Klarstein rád přijme i tuto objednávku.

Výčepní zařízení Skal - běží s vámi
Protože čerstvě načepované pivo prostě chutná lépe než pivo z láhve nebo plechovky, není možné, abyste neměli vlastní výčepní zařízení - ve sklepě na večírek nebo na další grilování na zahradě.
Jste vášnivým hobby pivovarníkem a stále máte otázky na cestě k tomu, abyste se stali zkušeným pivovarníkem? Nejdůležitější odpovědi o vaření piva najdete v našich často kladených otázkách.

Uvařte si vlastní pivo: Návod
Přípitek na dokonalost
S Mundschenk můžete vytvořit téměř všechny pivní styly a dokonce si sami uvařit módní řemeslné pivo. Pro úspěšné provedení je velmi důležité, aby bylo zařízení správně nastaveno. Nespěchejte a seznamte se se strojem - jde o uvolněný požitek.
Výhodou varného systému je, že nemusíte kupovat rozsáhlou varnou soupravu, protože funguje jako kompletní řešení. Předtím byste však měli spotřebič vyčistit, a to tak, že jej naplníte přibližně 20 litry vody a vhodným mycím prostředkem. Směs nechte asi půl hodiny cirkulovat při teplotě přibližně 60 °C. Poté přístroj důkladně opláchněte vodou.
Jste připraveni? Skvělé, naplníme společně kotel pivem, do kterého by Obelix raději spadl než do kouzelného elixíru. Následující návod "Uvařte si vlastní pivo" v šesti uměleckých aktech se týkají sladového kotle Mundschenk a fermentačního kotle Maischfest.
Rmutování
Pokud chcete vařit vlastní pivo, vložte nejprve do kotle sítkovou vložku a naplňte přístroj potřebným množstvím vody a příslušnou nádobou na zrní. Vodu je nyní třeba ohřát na teplotu 66 až 68 °C. Naprogramujte varný systém pomocí moderního displeje, pohodlně se usaďte a sledujte dění. Mezitím si vysvětlíme, co je to rmut: je to směs sladového šrotu a vody. Jakmile je dosaženo správné teploty, spustí se oběhové čerpadlo a reguluje průtok. Když proces rmutování přibližně po hodině a půl skončí, získáte mladinu - to je tekutá část rmutu.

Čistění
Účelem čištění je oddělit mladinu od pevných použitých zrn a vypustit ji vypouštěcím kohoutem. Budete potřebovat velký hrnec nebo kbelík, který umístíte pod vodovodní kohoutek, abyste mohli sbírat přefiltrovanou mladinu. I zde je třeba trpělivosti, která je ovšem na konci odměněna lahodným vlastnoručně vyrobeným pivem - proces čištění může trvat až 30 minut.

Vaření
Nyní probíhá proces vaření mladiny. Zařízení zahřejte k bodu varu a přidejte ostatní přísady - klíčové je zde načasování, proto doporučujeme důkladně prostudovat recept. Jak již bylo řečeno: domácí vaření piva je umění! Doba varu může být podle návodu 60 až 90 minut, a protože se během této doby tvoří také horký kal, měla by být pára vždy schopna z kotle uniknout.
Tímto způsobem se vyhnete nepříjemné chuti domácího piva. A to, přátelé, nikdo nechce.

Chlazení
Při vaření vlastního piva čas nejsou peníze, ale zlato - a to tekuté zlato. Asi 15 minut před koncem vaření ponořte chladicí spirálu, abyste ji sterilizovali. Důležité upozornění na tomto místě: Hadice a přípojky pro chladicí spirálu je třeba zakoupit předem zvlášť, protože nejsou součástí dodávky. Po varu ochlaďte kapalinu pomocí chladicí spirály na 20 °C. Dosažená teplota? Poté můžete tekutinu vylít do kvasné nádoby přes vypouštěcí hrdlo na přední straně kotle. K tomuto účelu doporučujeme osvědčený fermentační kotel Maischfest.

Fermentace
Nyní přichází zábava v láhvi. Kvasnice promění mdlou chlebovou polévku v úžasně chutné pivo. Vaše pivo! Abyste se vyhnuli chybě na posledních metrech, je dobrou volbou kvalitní výrobek, jako je fermentační kotel od společnosti Klarstein. Protože po přidání kvasinek, které nutně potřebují kyslík, byste měli várku velmi dobře promíchat nebo protřepat. Nejlépe funguje v kontrolovaném a přesně temperovaném prostředí - to také zajišťuje, že během kvašení nevznikají nežádoucí vedlejší produkty.

Plnění
Ne, nemyslíme tím akt pití, ale závěrečný akt naší cesty za pivovarnickým uměním. Koneckonců, chceme si náš produkt vědomě užívat. V závislosti na druhu, příležitosti a vlastních pitných zvyklostech se rozhodnete, jakým způsobem provedete sekundární kvašení mladého piva a jak ho budete skladovat. Imperial IPA jistě vydrží o několik týdnů delší skladování než lehký Pale Ale. Ochutnávka stoutu vás také posune dál, zatímco klasický pilsner chutná nejlépe čerstvý. Mladé pivo se plní hadicí nebo automatickou plnicí trubicí, kterou připojíte k výtoku z nádoby na pivo. Nasměrujte hadici nebo hadičku na dno láhve a opatrně ji naplňte. Podařilo se Vám to? Gratulujeme a připíjíme na Váš úspěch domácím pivem - na zdraví!

Druhy piva: ochutnejte je!
Jak je to vlastně s druhy piva? Zlatožlutý ječmenný mok je to pravé, oranžové nebo jantarové může být jen řemeslné pivo a tmavé pivo pijí jen gotici nebo lidé s pořádným pivním břichem? Nesmysl s pivní omáčkou!
Věděli jste, že Mollenfriedhof v Berlíně žertem znamená pivní břicho? Ani my ne. Stále se máme co učit, všichni se máme co učit - Yoda v pivní náladě. Dobře, žerty stranou, pojďme se věnovat naší malé pivní historii.
Druhy piva - Abc pro další stůl štamgastů
Kvasnice, chmel, slad a voda - to jsou čtyři složky, z nichž se podle německého zákona o čistotě vyrábí pivo. Přesto není každé pivo stejné a typické vlastnosti různých piv jsou základem mnoha složitostí vaření piva.
Jaké jsou druhy piva?
Obecně se rozlišují dvě třídy: svrchně kvašená a spodně kvašená piva. Mezi nimi jsou různé odrůdy a nespočet pivních synonym. Než si vysvětlíme obě úrovně kvašení a představíme typická svrchně a spodně kvašená piva z Německa, představíme si nejprve pět nejznámějších slovních spojení.
- Chmelové smoothie - zdravé pivo
- Pěna - Pozor, riziko záměny
- Ječmenný čaj - pro relaxaci
- Kulka ve skleněném plášti - vážně?
- Šumivé víno Maurer - sladké, i když hořké
Druhy piva - dělají kvasinky!
Svrchně kvašené pivo - kvašení při pokojové teplotě
Klíčovým faktorem při výrobě piva jsou kultury kvasinek, které se používají při výrobě piva. Kvasinky svrchního kvašení jsou nejlepší při teplotě 15 až 20 °C - tehdy takzvaně vystupují na povrch a během kvašení se usazují na mladém pivu. Pro mnohé chuťové buňky jsou svrchně kvašená piva aromatičtější, plnější a ovocnější.
Najznámejšie vrchne kvasené druhy piva:
- Ale
- Berliner Weiße
- Kölsch
- Weizenbier
Obsah alkoholu: od 3 % obj.
Původní mladina: 7,5 až 32 stupňů Plato
Kvašení: při 18 až 25 °C

Spodně kvašené pivo - udržujte chladnou pěnu
Spodně kvašená piva skrývají kvasinky, protože do této kategorie patří piva, u nichž se během procesu vaření usazují na dně kvasné nádoby. Ještě před 150 lety byla výroba možná pouze v zimě, protože kvasinky spodního kvašení mají rády chlad. Teprve vynález chlazení v roce 1876 umožnil celoroční výrobu spodně kvašených piv, která mají zpravidla delší trvanlivost, silnější původní mladinu a vyšší obsah alkoholu.
Nejznámější spodně kvašená piva jsou:
- Helles
- Märzen
- Lager
- Pils
Obsah alkoholu: od 4,5 % obj. do 4,5 % obj.
Původní mladina: 10 až 12 stupňů Plato
Kvašení: při 4 až 9 °C

Druhy piva v Německu
V kulinářské oblasti je Německo také symbolem rozmanité nabídky piv. Pro některé je však pravidlo zcela jednoduché: plzeňské pivo a nic jiného. Pivní gurmáni, kteří rádi ochutnají i něco víc než jen okraj sklenice, rychle poznají další lahůdky. Připravili jsme pro vás přehled nejoblíbenějších piv v Německu.
Oblíbená svrchně kvašená piva

Pale Ale
Ostrovní světlé pivo Pale Ale je poměrně suché, hořké pivo s výrazným chmelovým aroma a nízkým obsahem alkoholu. Ne nadarmo se mu říká "britský long drink".

Berliner Weiße
Oblíbený osvěžující nápoj v horkých letních dnech, často podávaný s kapkou lesního nebo malinového sirupu a stylově (ne)autentický s brčkem. Ale chutná dobře i samostatně.

Kölsch
Kölsch je slámově bledá, vysoce kvašená specialita z Kolína nad Rýnem, která se hodí pro každou příležitost. Kölsch je mimořádně světlé pivo s jemnou chutí a nízkým obsahem alkoholu.

Pšeničné pivo
Tradičný nápoj sa v posledných rokoch zmenil na lifestylové pivo. Milovníci oceňujú najmä korenistú, plnú chuť a niekedy výraznú banánovú arómu, ktorá vzniká ako vedľajší produkt fermentácie.
Oblíbená svrchně kvašená piva

Helles
Univerzální typ piva Helles chutná téměř každému a hodí se téměř do každé situace. Lehké, čiré pivo s lehce nasládlou sladovou chutí je velmi dobře pitelné, zejména v horku, a v létě poskytuje vítané osvěžení.

Märzen
Märzen je původně spodně kvašené pivo, které se vaří v posledním měsíci chladného období a již ve svém názvu nese tradici výroby. Märzen se díky své mírné "chmelovosti" a sladkému charakteru dostal v posledních letech na mnoho seznamů oblíbených piv.

Plzeňské pivo
Plzeňské pivo, zkráceně Pilsner, je nejoblíbenějším druhem piva v Německu - skutečnou klasikou. Plné pivo má světle zlatavou barvu, chmelovou, hořkou chuť a je obvykle hořčí než ostatní druhy.

Tmavé pivo
Charakteristickým znakem tohoto plného piva je, jak už název napovídá, jeho tmavá barva. Když se napijete, ochutnáte sladové kouzlo pražených tónů a okamžitě se těšíte na další a další.
Naši nejprodávanější
Jak mohu vařit pivo?
Často kladené otázky pro hobby pivovarníky
Zajímá Vás, jak se vaří pivo? Uhasíme vaši žízeň po vědomostech a poskytneme Vám ty nejdůležitější odpovědi.
Jak to myslíš, že neumím vařit pivo? To by byla naše rozhořčená reakce, kdyby to bylo možné jen v Německu tajně, a ne v tuzemsku. V Německu si mohou všichni občané vařit vlastní pivo. Ale ne tak, jak chtějí. Stejně jako je pivo typické pro místní zeměpisné šířky, jsou i oficiální pravidla logická. Podle nich musíte o každém vaření informovat příslušný hlavní celní úřad - stačí však neformální oznámení.
Maximální množství je v zásadě otevřené, ale pokud uvaříte méně než 200 litrů piva za kalendářní rok, nevzniká Vám žádná daňová povinnost. Každý, kdo za rok vyprodukuje více než toto množství, musí podat daňové přiznání k dani z piva - bez legrace. Totéž platí, pokud chcete přejít z domácího pivovaru na hobby pivovar a prodávat své domácí pivo. V případě pochybností je vždy dobré se nejprve informovat na celním úřadě.
Pokud chcete svůj domov proměnit ve vlastní pivovar, potřebujete několik nástrojů nebo jeden z praktických pivovarských systémů Klarstein. Kromě toho jsou v recepturách uvedeny důležité složky povolené zákonem o čistotě - chmel, slad, kvasnice a voda - jejichž přesné množství je uvedeno. Prázdné lahve jsou mezi milovníky piva méně oblíbené, ale jsou užitečné pro stáčení a sekundární kvašení. Nejdůležitější je však čas, trpělivost a vášeň, protože dobrý vkus vyžaduje čas.
Především, napadlo by vás, že pivo se skládá z více než 90 % z vody? Proto hraje kvalita velmi důležitou roli, takže některé pivovary používají i vlastní studny. Minerální látky jsou pro chuť zásadní: Zatímco světlá piva jsou obvykle závislá na měkké vodě, tj. s nižším obsahem minerálů, tmavé výrobky dávají přednost tvrdší vodě.
Zde se názory liší. Zatímco někteří v tom vidí především estetickou výhodu a zachování tradice, jiní uznávají i funkční výhody měděných kotlů. Materiál má velmi dobrou tepelnou vodivost a údajně má pozitivní vliv na chuť a negativní vliv (ve smyslu redukce) na plísně a bakterie, protože uvolňuje měďnaté ionty.
Ale samozřejmě, že ano! A na názvu nezáleží: pšeničné pivo, Hefeweizen nebo bílé pivo. Otázkou je spíše to, jak můžete uvařit pivo, které je oblíbené zejména v letních pivních zahrádkách a jistě osvěží i na Vašem balkoně. Receptura je důležitá, protože zásadní rozdíl mezi pšeničným pivem a například plzeňským pivem spočívá v použití kvasnic svrchního kvašení.
Důležitým krokem při vaření piva je vaření mladiny, která vzniká při rmutování. Pokud v něm uvidíte bílé vločky: uklidněte se a v klidu pokračujte ve vaření piva. Během varu se vysráží pouze bílkoviny - tento proces se také nazývá lámání mladiny.
Mnoho lidí si myslí, že lidé vaří pivo od doby, kdy začali jíst obiloviny. Ano, zkvašené chlebové těsto je pravděpodobně základem dnešní výroby piva. Vysoké umění vaření piva, které je nejblíže zavedené praxi, však sahá až do středověku. Mniši a jeptišky chtěli vytvořit nápoj, který by chutně doprovázel jejich jídlo. V tomto smyslu: moc děkuji!
Nestresujte se a nespěchejte, protože vaření piva vyžaduje čas. Samotné mačkání, louhování a vaření může trvat až osm hodin. Zní to spravedlivě? Ale to nebylo všechno. Hobby pivovarníci potřebují opravdu trpělivost, protože doba kvašení v lahvích trvá další dva až tři týdny. Obávám se, že to není pravopisná chyba.
Nejdůležitějšími složkami piva jsou voda, chmel, kvasnice a slad. Kdo chce vařit obzvlášť kreativně, může samozřejmě seznam rozšířit. Abyste zajistili, že chuť vašeho domácího piva udrží krok s vaším úsilím a trpělivostí, nezapomeňte použít vysoce kvalitní suroviny. Doporučujeme také, abyste se před nákupem poradili s kompetentními osobami - to lze nyní pohodlně provést online.
Diplomatická odpověď: protože vkus se liší. Ve skutečnosti však mohou existovat i objektivní důvody. Nejčastějšími příčinami jsou neúplné nebo nesprávné informace o receptu a příliš mnoho oxidu uhličitého.
Nízký obsah kysličníku uhličitého není sám o sobě negativní, protože někteří lidé mají rádi pivo právě takové. Pokud chcete mít v ječném džusu více bublinek, je třeba si položit otázku: Jak se dostanou do nápoje během procesu vaření? Během kvašení vzniká kyselina uhličitá. Jednoduše vyjměte výrobky z chladničky a nechte je asi sedm dní kvasit při pokojové teplotě.
Milovníci piva milují silnou pěnu - navzdory monarchii, alespoň mimo Anglii. Pokud vaše pivo nevypadá tak královsky, může to být způsobeno nečistě opláchnutou sklenicí, na které je ještě mastný film. Nedostatek královské pěny však obvykle souvisí s nedostatečným obsahem oxidu uhličitého.
S tímto problémem se během své zlatožluté kariéry setká mnoho hobby pivovarníků. Žádné prosby a žadonění nepomohou. Pokud je pivo kyselé, je bohužel zkažené. Ve většině případů je na vině kontaminace způsobená nedostatečnou hygienou při vaření.
Na tuto otázku nemůžeme dát obecnou odpověď, protože závisí na různých faktorech. Vždy však můžeme doporučit, abyste pivu dopřáli tolik potřebný odpočinek. Takové doma uvařené pivo není vlak, i když po dostatečně dlouhé době nás snadno přenese do rychlého pruhu, pokud jde o chuť Pravidlo říká, že kvašení je dokončeno, když naměřená hodnota zůstává konstantní po dobu tří dnů.
Ano, přesně tak, protože pěna je vedlejším produktem kvasinek. A stejně tak je správné, když po hlavním kvašení opět zmizí.
Nejpravděpodobnějším důvodem je příliš nízká venkovní teplota (pod 18 až 22 °C). Stačí zapnout topení nebo jinak vpustit do místnosti teplý vzduch. Probíhá ještě proces kvašení? Možná jste použili málo droždí. V tomto případě je třeba trpělivosti, protože proces kvašení pak trvá o několik dní déle.
Stejně jako u chmele a sladu je i při vaření piva důležité čisté vybavení. Důkladně vyčistěte veškeré příslušenství dezinfekčním prostředkem, abyste prodloužili trvanlivost piva a zabránili vzniku plísní - protože my dáváme přednost Pils v kontextu s "s".
Jakmile je hotové pivo v lednici, může tam zůstat až dvanáct týdnů - za předpokladu, že jste pracovali čistě. Skladování při pokojové teplotě zkracuje dobu použitelnosti na přibližně osm týdnů.